Pogosta vprašanja

Proizvodi vsebujejo le komaj zaznavno vsebnost natrija.

Sambucol® Original, Sambucol® Forte in Sambucol® za otroke ne vsebujejo umetnih sladil.

Izdelka Sambucol® Original in Sambucol® za otroke ne vsebujeta umetnih arom. Sambucolu® Forte je dodana aroma maline.

Vsi izdelki Sambucol® vsebujejo kalijev sorbat kot konzervans.

Ne, izdelki ne vsebujejo nobenih sestavin živalskega izvora.

Ne, izdelki ne vsebujejo nobenih mlečnih sestavin.

Ne, izdelki ne vsebujejo glutena.

Ne, izdelki ne vsebujejo nobenih umetnih barvil. Izdelki so obarvani zaradi naravnega barve jagod črnega bezga.

Sambucol® Original, Forte in za otroke vsebujejo glukozni sirup. Izdelki niso opredeljeni kot brez sladkorja.

Izdelki Sambucol® ne vsebujejo oreščkov, niti nobenih iz oreščkov pridobljenih sestavin.

Priporoča se, da se izdelki hranijo na suhem in hladnem mestu.

Izdelki Sambucol®, razen kapsul, ne vsebujejo nobenih sestavin živalskega izvora, zato so primerni tudi za vegetarijance.

Dokazi o uporabi jagod črnega bezga segajo že v antične čase, najdemo jih tudi v delih Hipokrata. Jagode so dolgo časa uporabljali za konzerviranje, vina, zimskega okrepčila in kot dodatek za aromo vinom. Uporaba je temeljila na antioksidantih lastnostih jagod črnega bezga.

Jagode črnega bezga zelo bogate s flavonoidi; to so močni, naravni antioksidanti, ki ščitijo telesne celice pred morebitno škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Flavonoidi se nahajajo v določeni vsakodnevni hrani, kot sta sadje in zelenjava.
Posebej zanimive so določene skupine flavonoidov, imenovane antocianini. Te je mogoče najti v vijoličnem, temno modrem in rdečem sadju, kot so jagode črnega bezga. Aktivnost antocianinskih pigmentov daje veliko antioksidacijsko moč jagodam črnega bezga.

Antocianini, ki so prisotni v jagodi črnega bezga, so med najmočnejšimi v rastlinskem svetu. Zato so lahko zelo učinkoviti pri preprečevanju, da bi prosti radikali povzročali škodo in imajo izjemno sposobnost, ki lahko pomaga spodbuditi imunski sistem. P o mnenju ameriškega Ministrstva za kmetijstvo so najvišje koncentracije antocianinov v jagodah črnega bezga – skoraj 2-krat so višje kot v drugem sadju in skoraj 5-krat višje kot v borovnicah.
Edinstven postopek izdelave Sambucola® izkorišča moč teh naravnih antioksidantov, zaradi česar je Sambucol prehransko dopolnilo, primerno za vso družino.

Črni bezeg (Sambucus nigra) je grm ali manjše drevo, ki lahko zraste tudi do 10 metrov visoko. Plodovi so majhne temno vijoličaste ali črne jagode, ki dozorijo jeseni. Obstaja tudi več drugih podobnih vrst bezga, ki izvirajo iz Azije in Severne Amerike, vendar sok iz teh plodov ni enako kakovosten. Treba je omeniti, da cvetovi črnega bezga nimajo enakih zdravilnih lastnosti kot bezgove jagode.

Črni bezeg zaradi temnega pigmenta sadežev vsebuje visoko koncentracijo flavonoidov (naravnih antioksidantov), imenovanih antocianini. Aktivnost antocianinskih pigmentov daje veliko antioksidantno moč jagodam črnega bezga in zato imajo ti izjemno sposobnost, da ohranjajo imunski sistem.

Antocianini, ki so prisotni v jagodi črnega bezga, so med najmočnejšimi v rastlinskem svetu. Zato so lahko zelo učinkoviti pri preprečevanju prostim radikalom, da bi povzročali škodo, in imajo izjemno sposobnost, ki lahko pomaga spodbuditi imunski sistem.

Naša telesa vsebujejo naravne antioksidante v obliki vitaminov, mineralov in hormonov, vendar je zaradi povečanega stresa sodobne družbe proporočljivo, da v hrano vljučimo še dodatne antioksidante.

Zaradi pomanjkanja kliničnih študij o uporabi Sambucol®a med dojenjem svetujemo, da se pred uporabo posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Lahko ga vzamete pred ali po jedi.

Zaradi pomanjkanja kliničnih študij o uporabi Sambucol®a med nosečnostjo svetujemo, da se pred uporabo posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Sambucol za otroke lahko jemljejo otroci od enega leta naprej, Sambucol original od treh let naprej, Forte in Extra defence pa od 12. leta naprej.

Ni posebnih odmerkov za starejše ljudi. Upoštevajte navodila za uporabo pri odraslemu človeku.

Zaradi pomanjkanja kliničnih študij o uporabi Sambucol®a pri ljudeh z astmo svetujemo, da se pred uporabo posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Vsi izdelki Sambucol® so primerni tudi za otroke, vendar je za mlajše od 3 let primeren le Sambucol® za otroke. Prosimo upoštevajte navodila za uporabo, ki so navedena na embalaži.